Stranica: 1/2.

obrtaj sat

Postano: uto sij 19, 2010 8:04 am
Postao/la darx
jedno pitanje, koji je uzrok da na obrtaj satu strijelica koja pokazuje obrtaje onak titra a ne da lijepo radi
Evo video kako lijepo radi
http://www.youtube.com/watch?v=aywfMYVLtwU

Šta bi to moglo biti? jer sat u problemu ili?

Imao sam isti problem i sa km/h titranjem kazaljke pa sam promjenio u točku taj cjeli sistem i sad je ok.

Postano: uto sij 19, 2010 9:07 am
Postao/la Ante250
nije tu u ničemu problem, jednsotavno gruba meganika sajle, sajla zapinje u božiru i onda kada se dovoljno napne naglo se zavrti i tako dobiješ efekt da ti kazaljka poskakuje, ali to je sve normačlno za bilo koji obrtomjer ili brzinomjer koji radi na principu sajle, znači da nije elektronski. Toga se nemožeš i nećeš riješiti, ali možeš ublažiti efekt titraja, tako da pogledaš da ti nije bužir negdje jako i nepravilna presavijen, tako da skineš sajlu i dobro je podmažeš, tako da sa druge strane počen curit ulje, eto to ti je jedina mogućnost da malo ublažiš te titraja,a li oni će uvijek biti prisutni, a zašno ne baš živahno dijeluje kada tako kretaji "poskakuju" a ne da se kazaljka onako mrtvo hladno drži svoje putanje :wink:

Postano: uto sij 19, 2010 9:12 am
Postao/la darx
e hvala Ante, ma nije mi neki bed sto tak poskakuje, sam mislio sam da je problem u satu, puno hvala, ipak podmazat ću saele da budu mal dugovječnije a i da nema titranja!

Postano: uto sij 19, 2010 10:20 am
Postao/la zeto
ako je to problem, onda se bužir i sajla naprave novi, kod nekog tko to kvalitetno radi i problema nema.......pogledaj malo veće motore, koji vrte na sajlu, kako im lijepo rade obrtomjeri......

Postano: uto sij 19, 2010 10:29 am
Postao/la Emza
E to se i kod mene desava,nisam znao da je sajla,mislio sam da je nesto ozbilnije,sad cu i ja da je pregledam.

Postano: uto sij 19, 2010 11:49 am
Postao/la RAZZOR
ma kakvi ljudi to je do izrade sata. ja sam imo sat s plasticnom kazaljkom koja se hladno drzala svoje putanje nije cak ni malo poskakivala. i kak sam moro promjenit sat jer mi je cager puko stavio sam drugi sat s alu kazaljkom a ostala ista sajla. sad mi poskakuje ko lud. cager oce iskocit iz sata. hehe

Postano: uto sij 19, 2010 12:37 pm
Postao/la Ante250
nisam napomenuo da je samo radi sajle, naravno zbog grubog mehanizma u satu koji nije precizan i ima razne oscilacije u mejrenjima, samo je takvu manu nemoguće otkloniti, pa nema potrebe o tome pričati, jedina stvar koja se tu može popraviti je ili zamjena sajle novom ili podmazivanje i ispravljanje položaja postojeće, ostalih popravaka nema i nepostoje, jednsotavno gruba istočnonjemačka mehanika i gotovo 8)

Postano: uto sij 19, 2010 1:49 pm
Postao/la darx
ma ok, podmazat cu saelu i sta bude, sam sam mislio da nije neki veci problem, il da mi je sat los, vazno da priblizno pokazuje :lol: al probat cu podmazat pa ak ce jos bolje pokazivat super :D

Postano: uto sij 19, 2010 2:16 pm
Postao/la zweitakt
ma uglavnom sve po malo, maloje sat u pitanju sam po sebi, malo dotrajalost i istrošenost materjala, malo vibracije itd..., normalno i sajla. Imam doima jednu novu sajlu i jednu koju sam krpal sam, uglavnom sa ovom novom kazaljka puno manje titra, al ja se id alje vozim na staroj dok ne pukne :wink: i ne dira me to titranje previše

Postano: uto sij 19, 2010 2:52 pm
Postao/la ernesto
To mi se davno u ficekima dogadjalo, samo sam sipao ulje u buzir i stvar se smirila. Vjerujem da ima i drugih razloga, ali buzir mora biti podmazan.

Postano: uto sij 19, 2010 5:37 pm
Postao/la Ante250
ernesto je napisao/la:To mi se davno u ficekima dogadjalo, samo sam sipao ulje u buzir i stvar se smirila. Vjerujem da ima i drugih razloga, ali buzir mora biti podmazan.
eto ista satvar, to je sve tehnologija tog vremena, bez puno pameti i filozofije, a efikasno i šljaka, nema kaj puknut, samo ak pukne sajla zamjeni se a nisam niakd čuo da se sat sam od sebe sje** tak da ono nije baš na 5. decimalu točno ali ko da je bitno glavno da šljaka :wink:

Postano: sri sij 20, 2010 12:39 am
Postao/la Stari lisac
Samo bih jos dodao, ako je moguce i ima se vremena, valjalo bi prvo sajlu malo oprati benzinom ( uspe se malo benzina u sajlu, pa se sajla vrti dok benzin ne iscuri, pa tako nekoliko puta, jer hoce da se u sajli sakupi prasina. Posle ovog ispiranja sajle - valja sajlu okaciti negde da se dobro iscedi i osusi ( preko noci ), a potom je podmazati retkim uljem .

Postano: sri sij 20, 2010 4:44 pm
Postao/la deep
i još jedna sitnica , a to je potrošeni pinjon , isrtošenost može i u pravilu je veča u plastičnom kučištu kroz koje prolazi osovina pinjona pa samim tim prenosi nepravilnost u okretanju na samu sajlu . Uz sve ono gore rečeno .

Postano: ned svi 23, 2010 2:25 pm
Postao/la mz_251
pozdrav kolegee forumaši... meni je na mom ETZ-u 251 stal obrtaj sat ..sta bi moglo bit? jednostavno je u voznji samo pal na nulu..pomagajte..

Postano: ned svi 23, 2010 2:33 pm
Postao/la bixic
90% vjerovatnosti da ti je pukla sajla. Onih 10% je da se pinjon napokon zglodal do kraja...